кораб сафак

Турски товарен параход "Сафак"

Пуснатия във водата кораб "Сафак" през 1888 г. Водоизместимост 330 брт.  Особено драматични са потопените от съветски подводници товарни кораби край бреговете на България по време на Втората световна война.
След като влиза във войната, Съветската армия изпраща подводни лодки, които торпилират всичко, що се движи в Черно море, независимо дали е военен кораб или цивилна цел. Така потъва турския кораб "Сафак", който превозвал фаянс, теракотени плочки и един сандък с оловни войничета и балерини.На 23.05.1942 г., пътувайки от Бургас за Истамбул е атакуван неуспешно с две торпеди, недиваледа.
Опасявайки се от повторна атака, капитанът на кораб "Сафак" се обръща към брега и пуска котва. Съдбата на кораба е решена: стреляйки вечерта по неподвижна мишена капитанът на подводницата Сухомлинов праща след следоще две торпеда парахода на дъното . В обобщение е  потопен от четири торпеда от руснаци в наши води и потънал безславно до брега.  Всички девет членове на екипажа се спасяват. Днес потъналия кораб се намира на 50-метър от брега на дълбочина 10 - 16 метра. Различими са част от кърмата с винта и триметровия рул, както и множество отломки с винта и триметровия вр. Част от товара, състоящ се от санитарен фаянс и плочки с надпис “Направено в Унгария”. Сред отломките се виждат и част от торпедото, което вероятно е ударено кораба в средната му част. Дължината на Сафак е около 50 метра, лежи с носа към морето.

 
Get more stuff like this in your inbox

Subscribe and get interesting stuff und updates to your email inbox.